Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Διεθνής Ημέρα Μουσείων



Η επέτειος καθιερώθηκε το 1977 στέλνοντας μήνυμα υπέρ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία. Για το 2016 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επέλεξε το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε για φέτος τιμώμενο Μουσείο να είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη θεμελίωση του. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο Μουσείο.

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν προγραμματιστεί, ακόμη, ποικίλες εκδηλώσεις μέχρι τις 22 Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι και εκπαιδευτικές δράσεις.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η είσοδος σε όλα τα μουσεία την Τετάρτη είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμα των εκδηλώσεων στα μουσεία της χώρας:

Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα)

18 Μαΐου | «Θεματική παρουσίαση για την ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα»

Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν τις περιπέτειες των γλυπτών του Παρθενώνα σε νέα προβολή στο αίθριο της Αίθουσας του Παρθενώνα στον τρίτο όροφο του Μουσείου. Εκεί, θα μπορούν να συναντούν τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές για τη θεματική παρουσίαση «Η ιστορία των γλυπτών του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια». Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα αγγλικά στις 10 π.μ. και στα ελληνικά στις 12 το μεσημέρι, στις 17.00 και στις 19.00

Συμμετοχή: 40 άτομα ανά παρουσίαση. Δήλωση συμμετοχής στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδιά έως 12 ετών και οι συνοδοί τους καθώς και σχολικές ομάδες θα μάθουν για τη σχέση των αρχαίων με τα λιοντάρια και τα άλλα αιλουροειδή στο πλαίσιο της δράσης «Στα ίχνη του λιονταριού» μέσα από ιστορίες, παιχνίδι και δημιουργία. Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε κινητά εργαστήρια στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου με θέα την αίθουσα της αρχαϊκής συλλογής από τις 12 το μεσημέρι έως τις 7 μ.μ. Οι επισκέπτες μπορούν να μετέχουν στη δράση στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

21 Μαΐου | «Συναυλία του String Theory Ensemble»
Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, στις 21.00, συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun». Πολωνέζες του Σοπέν δίπλα σε βαλκανικές μουσικές, συνθέσεις του Grieg δίπλα σε fados, τραγούδια της Άπω Ανατολής και από το ρεπερτόριο του Αργύρη Μπακιρτζή και των Χειμερινών Κολυμβητών, καθώς και από απρόσμενες περιοχές της ελληνικής δισκογραφίας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι, αφήγηση), Γιώργος Πατεράκης (concept - ενορχηστρώσεις, πιάνο), Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), Κωνσταντίνα Κυριαζή (βιολί).

Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 20.00 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).
 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44, Αθήνα)

16 - 20 Μαΐου | «Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του Μουσείου»
Περιήγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Τρίτη 17/5: Συλλογή Χαλκών
Τετάρτη 18/5: Αιγυπτιακή Συλλογή
Πέμπτη 19/5: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας
Παρασκευή 20/5: Συλλογή Γλυπτών
Ώρα 13:00 εκτός από Τετ. 18/5 ώρα 11:00

17 Μαΐου | «Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές»
«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας». Γνωριμία με την έκθεση και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας. Ώρα 12:00

Δραστηριότητα ζωγραφικής για τους επισκέπτες με αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία της έκθεσης και την απεικόνισή τους από τους περιηγητές. Τα έργα θα εκτεθούν συνθέτοντας μια συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον
της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.
Αίθουσα του Βωμού. Ώρες 13:00-15:00

20 Μαΐου | «Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»
Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα, από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας. Ώρες 12:00-12:30

Για όλες τις δράσεις απαιτείται δήλωση συμμετοχής 30’ πριν την έναρξη στο Γραφείο Πληροφοριών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

22 Μαΐου | «Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»
Ένας ιστορικός περίπατος στη νεώτερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Παν. Τουρνικιώτη και αρχαιολόγους του Μουσείου (Πολυτεχνείο- Ακροπόλ-Ιταλικό Ινστιτούτο-οδός Βασ. Ηρακλείου-οδός Μπουμπουλίνας-οδός Τοσίτσα-Επιγραφικό Μουσείο). Ώρες 12:00-14:00


Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Κτίριο Παλαιών Φούρνων - Πειραιώς 100, Γκάζι)

17 Μαΐου | «Το Γκάζι: ένα πολιτιστικό τοπίο»
Έκθεση με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων και καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών Δημοτικού. Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν μέσα από κοινή δράση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας (49ο, 64ο, 72ο, 73ο, 77ο, και 81ο) / Είσοδος ελεύθερη/ Ώρες 10:00-20:00


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή - πρώην εργοστάσιο Φιξ)

19 Μαΐου | «Lagune»
Περφόρμανς σε συνεργασία με το Flux Laboratory της Ελβετίας. Ώρα 20:00

Νομισματικό Μουσείο
(Πανεπιστημίου 12, Αθήνα)

Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο εντυπωσιακό Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, εικαστική έκθεση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού κ;ι Αθλητισμού.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Μιχαήλ Ρωμανός, Ιάκωβος Φιλίππου, Αντώνης Χανιώτης, Γιώργος Παλαμάρης, Βασιλική Σαργολόγου. Τιμητική Συμμετοχή του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα Γλύπτη Ανδρέα Παπαχρίστου, με έργα της συλλογής "Ισιδώρας Πασσαλίδου".

Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος
(Μοναστηρίου και Κρέοντος 1, Ακαδημίας Πλάτωνος)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος περιλαμβάνει σειρά φυσικών εκθεμάτων και πολυμεσικών εφαρμογών με ποικίλες θεματικές ενότητες. Με τη βοήθεια διαδραστικών εκθεμάτων οι επισκέπτες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην «εξερεύνηση» του Μουσείου. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν σύγχρονα ψηφιακά μέσα αναπαράστασης και φυσικά εκθέματα, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
(Βασ. Σοφίας - Πάρκο Ελευθερίας)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανοίγει τις πόρτες του και σας προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει τον έλληνα πολιτικό μέσα από προσωπικά κειμήλια, τεκμήρια γεγονότων της περιόδου που έζησε, έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, πίνακες, επιστολικά δελτάρια και απεικονίσεις σε διάφορά υλικά.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
(Αγγελικής Χατζημιχάλη 6 – Πλάκα)

Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 09.00 -21.00
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» καλεί το κοινό να γνωρίσει το σπίτι της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της λαογραφίας.

Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου με κεντρικό θεματικό άξονα τον πολιτισμικό του ρόλο, στην πορεία του χρόνου, τόσο ως αρχιτεκτονικό μνημείο - έργο τέχνης (όπως έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού), όσο και ως τόπος μνήμης του έργου της Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Δημοτική Πινακοθήκη
(Λεωνίδου & Μυλλέρου, στάση Μετρό Μεταξουργείο)

Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Μαΐου
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει οικογενειακή εικαστική δράση στο κτήριό της στο Μεταξουργείο, όπου οι γονείς και τα παιδιά θα αναζητήσουν και θα δημιουργήσουν πορείες που ενώνουν την γειτονιά με την Πινακοθήκη και θα ζωγραφίσουν μέσα από ένα μουσειοπαιδαγωγικό οδοιπορικό το δικό τους εικαστικό δημιούργημα.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 52 02 420, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14.00.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρες διεξαγωγής δράσης:
Σάββατο 21 Μαίου 2016 |11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45
Κυριακή 22 Μαίου 2016 | 11.00 – 12.00 & 12.30 – 13.45

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13)

18 Μαΐου | «Τόποι Ιστορικής Μνήμης και Εθνικό Ιστορικό Μουσείο»
Επαναλαμβανόμενες προβολές στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής
Ώρες 13:00-16:00
Διευρυμένο ωράριο και ελεύθερη είσοδος στη μόνιμη έκθεση και στην έκθεση «Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα»
Ώρες 9:00-16:00

20 Μαΐου | «Αθανάσιος Διάκος»
Παρουσίαση της ηρωικής παράστασης θεάτρου σκιών, από το Θέατρο Σκιών Λαμίας Κείμενο – ερμηνεία – φιγούρες – σκηνικά: Μιχάλης Χατζάκης. Συμμετέχει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Διαβατάρηδες»
Είσοδος ελεύθερη
Ώρα: 19:30
Η έκθεση «Το Θέατρο Σκιών στην Ελλάδα» θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19:30.


Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 33-35 & 3ης Σεπτεμβρίου)

18 Μαΐου / Δωρεάν ξενάγηση στο Μουσείο/ Ώρες 11:00-12:30 & 12:30-14:00
Δωρεάν Προσομοιωτής
Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση έως 15 Μαΐου. Θα
τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Παρουσίαση νέας έκθεσης «έκπληξης»

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Αθήνα)
22 Μαΐου | «Πώς ένα σπίτι έγινε μουσείο;»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή μετά από τηλεφωνική κράτηση.
Ώρες 10:30-12:00

Μουσείο ΜπενάκηΚτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου)

22 Μαΐου | «What is Home?» Δημιουργική δράση
Με όχημα την ερώτηση «Τι είναι για μένα ‘σπίτι μου’;» αναζητούμε τις προσωπικές μας εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις του «οικείου» και του «ανήκειν» και τις αποτυπώνουμε μέσα από τους δρόμους της καλλιτεχνικής έκφρασης, με τη συνεργασία της εικαστικού Χριστίνας Νάκου
Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Tandem Europe.
Είσοδος ελεύθερη στις εκθέσεις του Μουσείου εκείνη την ημέρα και στη συγκεκριμένη δράση
Ωρες 11:00-14:00


Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Ν. Κηφισιά)

Τετάρτη 18 Μαΐου
Εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά 6 - 14 ετών.
Ώρα: 18.00-19.30 / «Street Art στην αυλή του Μουσείου...»
Ξενάγηση
Ώρα: 18.00-19.30 / «Τηλε-περίπατος στο χρόνο… !»