Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ανεπάρκεια με ISO 9001:2008



 Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, έγινε μία σύντομη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα «Χαρούμενο Καλοκαίρι».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «προσφέρεται» με απευθείας ανάθεση στην ίδια εταιρεία. Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, επιβλήθηκε αντίτιμο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει, από 80 ευρώ ανά παιδί το 2011, 120 ευρώ το 2012 και κατέληξε 110 ευρώ το 2013.
Οι Σύλλογοι Γονέων είναι σαφώς αντίθετοι με τη λογική του αντίτιμου συμμετοχής των παιδιών στη διοργάνωση.
Παρόλα αυτά, εάν ο Δήμος αντιμετωπίζει τόσο οξύ οικονομικό πρόβλημα, θα μπορούσε να συζητηθεί ένα κόστος συμμετοχής αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, χωρίς πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό ή διαπραγμάτευση στην περίπτωση σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία η οποία θα αποτελούσε την έσχατη λύση, μετά την όποια ανεπιτυχή ανάληψη πρωτοβουλίας για πρόσληψη εποχικού προσωπικού.
Επί δύο έτη απαιτούμε οικονομικά στοιχεία, κριτήρια επιλογής και όλα εκείνα τα έγγραφα που θα στοιχειοθετούσαν ως ωφελιμότερη την επιλογή της μιας εταιρείας, έναντι κάποιας άλλης ή οικονομικά συμφερότερη από την πρόσληψη προσωπικού. Επιπλέον, με στοιχεία αποδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας διοργανώνουν αντίστοιχα προγράμματα, με πολύ πλουσιότερο περιεχομένο και, μάλιστα, με συμμετοχή αθλητικών χώρων, πολύ φθηνότερα και σε πολλές περιπτώσεις, εντελώς δωρεάν.
Ο μέχρι χθες Πρόεδρος της Κοινωφελούς εταιρείας του Δήμου Μεταμόρφωσης Κος Γ. Χρονόπουλος δεν μπήκε καν στον κόπο να μας εξηγήσει τα κριτήρια επιλογής και τις παραπάνω αιτιάσεις μας. 
Η διάδοχός του Κα Χριστίνα Αντωνοπούλου μας εκμυστηρεύτηκε, επιτέλους, το εφτασφράγιστο μυστικό: «Δεν είναι τυχαίο που ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ την εν λόγω εταιρεία, έχει πιστοποιήσεις και ISO».
Κα Αντωνοπούλου,
Να σας θυμίσω ότι ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης τον Ιούνιο του 2011 είχε δηλώσει: «Δώσαμε στην εν λόγω εταιρεία το πρόγραμμα γιατί ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ  κάτι καλύτερο λόγω του φόρτου εργασίας ελέω διαδικασιών εναρμονισμού με τον Καλλικράτη». Το 2012 ο Κος Ηλιόπουλος, ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, δικαιολογήθηκε λέγοντας: «ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ κάτι καλύτερο γιατί καθυστέρησαν κάποιες προσλήψεις που είχαμε προγραμματίσει».
Γιατί δεν είπαν «ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ την εν λόγω εταιρεία, γιατί έχει πιστοποιήσεις και ISO» ;
Κάτι λείπει εδώ. Το σωστότερο θα ήταν να λέγατε επιλέχθηκε (από εσάς) η εν λόγω εταιρεία λόγω πιστοποιήσεων και ISO, τα οποία, όπως είπατε, διαθέτει.
Αφού, λοιπόν, είναι τόσο σημαντικό για εσάς, Κα Αντωνοπούλου, να συνδιαλέγεστε με εταιρείες που κατέχουν ISO, ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι: 
α) Το ISO προβλέπει «πλάνο διασφάλισης ποιότητος». Υπάρχει αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση; Η περυσινή διακοπή μιας εβδομάδας προβλεπόταν από το όποιο πλάνο;
β) Το ISO προβλέπει «Μέτρα αποκατάστασης» (πολιτική After sales). Αποζημιώθηκαν οι γονείς μετά την περυσινή διακοπή;
γ) Είπατε ότι ρωτήσατε 50 γονείς και είπαν τα καλύτερα λόγια για το πρόγραμμα. Το γεγονός με αφήνει παγερά αδιάφορο, αφού όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε το ISO προβλέπει ερωτηματολόγια αξιολόγησης. Υπέγραψαν πέρυσι κάτι τέτοιο οι γονείς;
Και στο τέλος, κα Αντωνοπούλου μου, αφού η εν λόγω εταιρεία είναι super γουάου, διαπιστευμένη κ.λπ., πως συμβαίνει να είναι διαθέσιμη την τελευταία στιγμή, κάθε φορά που ο Δήμος Μεταμόρφωσης ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ; 
Δεν κολλάει!!!
Αλλά, μιας και ως Πρόεδρος της Κοινωφελούς, νοιάζεσθαι τόσο για τα ISO, ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η εταιρεία της οποίας προεδρεύεται, είναι υποχρεωμένη να κατέχει ISO μιας και διαχειρίζεται εν μέρη, ευρωπαϊκά κονδύλια.
Εάν η Κοινωφελής εταιρεία είχε ISO, θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι απαράβατη αρχή του ISO είναι σε ανάλογες περιπτώσεις «Μίσθωσης Υπεργολάβου» (αυτός είναι ο σωστός όρος) , να προσκαλεί τουλάχιστον τρεις προσφορές και, επιπλέον, να υπάρχει έκθεση με συγκεκριμένα κριτήρια τόσο της επιλογής όσο και της απόρριψης. 
Εάν η Κοινωφελής εταιρεία είχε ISO, κάθε έξι μήνες θα έπρεπε να αξιολογείται η διαχειριστική της επάρκεια! Βολεύει ;
Τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μόνο που διαθέτει ISO, στην παρούσα φάση, είναι η ανεπάρκειά σας ( πληθυντικός) .
Όσον αφορά το Δήμαρχο της πόλης, αυτός δήλωσε ότι «Το δωρεάν φέρνει πολλούς στο πρόγραμμα που δεν το χρειάζονται, ενώ η θέσπιση αντίτιμου φέρνει όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη» για να δηλώσει επιπλέον μετά από δύο, μόλις, λεπτά ότι «Πολλά θέλαμε να κάνουμε δωρεάν αλλά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν»!
Ποια είναι τελικά η πολιτική θέση του Δημάρχου;
Εάν είχε χρήματα θα διοργάνωνε  δωρεάν το πρόγραμμα ή ακόμη και εάν είχε χρήματα θα θέσπιζε αντίτιμο για να αποθαρρύνει τους καιροσκόπους;
Αλλος ένας δύσκολος γρίφος, καλοκαιριάτικα: «Ποιά είναι τελικά η πολιτική θέση του Δημάρχου;;”. Οποιος γνωρίζει ας την γνωστοποιήσει στο επίσημο email του Δήμου Μετ/σης: giouhou05@yahoo.com !!!

Στρογγυλούδης Γεώργιος
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
1ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης


Υ.Γ : Προσωπικά διαπίστωσα πόσο πολύτιμο είναι το δικό μου σπίτι, όταν άρχισα να πληρώνω χαράτσι !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου